Merhaba,

Bu sıralar ihtiyacım olan bir durumu maliyet/verim çerçevesinde çözmeye çalıştım. Çözümü Windows Server üzerinde Mac işletim sistemi çalıştırmakta buldum. Hazır böyle bir şeyi yapmışken Türkçe kaynak olması adına bunu yazıya dökmek istedim.

Bu işi yaparken Dell R710 server üzerinde Windows Server 2008 R2 kurulu bir makina kullandım.

İhtiyacımız olan şeyler şunlar:

  • VMWare Workstation 12 (Windows Server 2008 biraz eski olduğundan VMware 12 versiyonunu kullandım. Bu yazıyı yazdığım tarihte en son versiyonu 17 olarak görünmekte.
  • Mac Os yükleme özelliğini açmak için ”unlock” paketi
  • El Capitan yükleme dosyası veya torrent sitelerinde bulabileceğiniz VMware için hazırlanmış El Capitan imajı.

Aslında olayın ince noktalarını bildikten sonra bu işi yapmak oldukça basit. Özellikle daha önceden sanallaştırma konusunda tecrübeniz varsa (benim tecrübelerim Parallel Desktop ve Hyper-V üzerinde) bu işin içinden kolaylıkla çıkabilirsiniz.

Kuruluma başlamadan önce yapmanız gereken şey bilgisayarınızın BIOS ayarları üzerinden sanallaştırma desteğini açmanız. Bu AMD üzerinde farklı, Intel üzerinde farklı isimlerde bulunur. Cihazların genelinde BIOS Processor Settings içerisinde bulunur. Cihaz modelinize göre nasıl açabileceğinizi Google üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Server işletim sistemlerinde ise BIOS üzerinden sanallaştırmayı açmanızın yanı sıra Windows üzerinde Hyper-V özelliğini aktif duruma getirmeniz gerek. Bunun için Server Manager görseli size yardımcı olacaktır.

Server Manager üzerinde Roles kısmından Add Role butonuna tıklayın. Ardından görseldeki gibi Hyper-V kutusunu işaretleyin. Bir sonraki ekranda network aygıtlarınızı işaretleyin. Bu şekilde ilerleyerek Install butonuna tıklayın. Kurulum 5-10 dakika arası sürebilir. Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın.

Bu işlemleri yaptıktan sonra VMware uygulamasının kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra ”unlocker” klasörü içerisinde win-install.cmd adlı dosyayı yönetici modunda çalıştırıyoruz.

Ardından programı açıp Crete New Virtual Machine butonuna tıklıyoruz.

Çıkan ekranda alttaki seçeneği seçip devam ediyoruz.

Bir sonraki ekranda Mac OS X seçeneğinin gelmesi gerek. Eğer gelmiyorsa programı kapatın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ”unlocker” klasörü içerisindeki ”win.install.cmd” dosyasını tekrar yönetici modunda çalıştırın ve ekranın kendi kendine kapanmasını bekleyin.

Browse butonuna basarak sanal makinanızın bulunacağı klasörü ayarlayın. Burada size tavsiyem depolama alanında sorun yaşamadığınız bir diskte bu klasörü oluşturmanız.

Diğer adımları next butonlarına basarak geçebilirsiniz.

Önemli noktalardan birisi burası:

Biraz önce sanal makinamızın diskini oluşturmak için açtığımız klasörün içerisinde bizim config dosyamız ve sanal disklerimiz oluştu.

Burada config dosyamızı buluyoruz. Dosya tipi VMware Virual Machine Configuration şeklinde olacaktır. Dolayısıyla dosya adıyla bulmak yerine dosya türüyle bulmaya çalışırsanız çok daha rahat ve karıştırmadan bu işi çözersiniz. Bu dosyayı Notepad++ uygulamanız varsa onunla açabilirsiniz. Yok ise sağ tıklayıp birlikte aç butonuna gelip normal Notepad ile de açabilirsiniz.

En alt satırına smc.version = “0” kodunu kesinlikle ekleyiniz. (Hazır image indirdiyseniz imaj içerisinde config dosyasından bu komutu ayrıca kontrol etmeniz gerekmektedir.)

Makinamız oluştuktan sonra makina adına sağ tıklayıp, Setting butonuna basın. Ardından kendi planınıza göre image dosyasınızı veya setup dosyanızı 2. bir medya olarak tanıtıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bütün işlemler bittikten sonra (işletim sistemini başlattıktan sonra) üst tarafta bulunan VM menüsünden VM Tools’u kurmayı unutmayın.

Konu ile ilgili yardım isteyen arkadaşlarım balkiburak@gmail.com adresine mail atabilirler. Ayrıca unlocker çözücüyü bulamayan arkadaşlarım mail adresinden ulaşılarsa bu klasörü onlarla paylaşabilirim.

Sorunsuz günler dilerim.